Menu Close

Oorzaken van vocht in huizen

oorzaken

Velen van ons zullen op een gegeven moment helaas te maken krijgen met vocht in onze huizen en hoewel er drie hoofdsoorten vocht zijn, kunnen er tal van oorzaken zijn.

In deze gids kijken we naar wat vocht in huizen veroorzaakt en hoe je er vanaf komt.

Wat veroorzaakt condensatie?

Condensatie is in veel huizen de meest voorkomende oorzaak van vocht, met name in slaapkamers, badkamers en keukens. Het treedt op wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken, waardoor er water op het oppervlak wordt afgezet.

Overtollig vocht

Overtollig vocht

Door alledaagse activiteiten zoals koken, wassen, douchen en kleding drogen komt er in onze huizen vocht in de lucht. Alleen al door deze activiteiten kan één persoon in slechts één dag vier liter water bijdragen aan de omgeving van zijn huis. Met dubbele beglazing en isolatie wordt het extreem moeilijk voor deze vochtige lucht om uw huis te verlaten.

Slecht verwarmde woningen

Warme lucht kan meer vocht vasthouden dan koelere lucht. Dit betekent dat de temperatuur van de lucht in uw huis en van de ondoordringbare oppervlakken van invloed is op de hoeveelheid condens die u kunt ervaren. Huizen die onderverwarmd zijn, kunnen de condensatie verhogen. Ook kunnen dramatische stijgingen of dalingen in temperatuur ook de condensatie verhogen. Het is daarom belangrijk om uw huis constant te verwarmen, waardoor de gemiddelde temperatuur van oppervlakken stijgt.

Slechte ventilatie

Een huis met slechte ventilatie is vatbaar voor condensatie en schimmelgroei. Door voldoende luchtstroom kan warme, met vocht beladen lucht uit de woning ontsnappen. Als het huis echter geen ventilatie heeft, zal deze warme lucht vocht afzetten op het koudste beschikbare oppervlak – dit zijn meestal ramen of buitenmuren.

Tekenen van condensatie

Tekenen van condensatie

• Streaming vensters
• Vochtige plekken op binnenmuren
• Schimmelgroei op raamafdichtingen
• Waterplassen op vensterbanken
• Afbladderend behang
• Zwarte schimmelplekken op muren, plafonds en plinten
• Muf vochtige geur

Condensatieproblemen oplossen

Er zijn een aantal manieren om condensatieproblemen te stoppen voordat ze een groter probleem worden voor uw huis en uw gezondheid. U kunt beginnen met het regelen van uw verwarming – de verwarming moet zo zijn ingesteld dat er geen snelle temperatuurveranderingen zijn. U wilt wandoppervlakken warmer houden om het risico op condensatie te verkleinen. U moet ook stappen ondernemen om de hoeveelheid overtollig vocht die u genereert te verminderen.

Om condensatie te genezen, moet u de ventilatie van uw huis verbeteren. Het installeren van een passieve ventilatie-unit of een PIV-systeem zijn zeer effectieve oplossingen. Huisventilatiesystemen zijn ontworpen om een ​​continue luchtverversing te bieden, waarbij muffe en vochtige lucht wordt vervangen door frisse en schone lucht. Deze continue luchtuitwisseling zorgt ervoor dat condensatie geen probleem wordt en voorkomt schimmelgroei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *