Menu Close

Hoe vocht in huis te identificeren

Vochtig

Vocht in huis is om een ​​lange lijst van redenen geen goede zaak; het ruikt vies, is een doorn in het oog en maakt zelfs de meest voorkomende huishoudelijke taken, zoals het drogen van kleding, een stuk moeilijker. Bovendien kan het ook een aantal ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals ademhalings- en huidaandoeningen.

Dus als u of vermoedt dat er vocht in uw huis is, is het identificeren van de bron en de oorzaak essentieel en kan dit worden gedaan door de veelbetekenende tekens te zien, te ruiken of te voelen.

Hier zijn een paar dingen waar u op moet letten wanneer u vocht in huis probeert te identificeren.

Muren

Leg uw hand plat tegen de muur, als deze vochtig wegkomt, is de aanwezigheid van vocht duidelijk. Maar zelfs als het droog is, wil dat nog niet zeggen dat er geen probleem is – voelt het bijzonder koud aan in vergelijking met andere muren of de temperatuur van de kamer?

Als er zwarte of grijze vlekken door de verf of zelfs onder het behang komen, voelt dit niet alleen vochtig of koud aan, maar kan dit ook wijzen op schimmelgroei, die gedijt op vocht.

Plafonds

Plafonds

Als soortgelijke donkere vlekken op uw plafonds verschijnen, meestal in de hoeken, boven ramen of rond schoorsteenmantels, is er meer dan waarschijnlijk een vochtprobleem.

ramen

Condensatie aan de binnenkant van ramen, vooral ‘s morgens vroeg, is een zeker teken van vocht. Er kunnen ook kleine plassen of natte plekken op de vensterbank zijn waar water zich heeft verzameld. Nogmaals, zwarte of grijze vlekken op het raamkozijn, ongeacht het materiaal – PVC kan net zo goed worden aangetast als hout – wijzen allemaal op een te hoog vochtgehalte.

Keuken en badkamers

Keukens en badkamers worden het meest aangetast door vocht, gezien de prevalentie van water en stoom in de kamer. Zorg ervoor dat u goed in de gaten houdt voor zwarte schimmel op de voegen tussen tegels en de kit rond het bad of de douche.

Controleer de achterkant van kasten, kasten en pantry’s op vlekken en de typische muffe geur van schimmel.

Oorzakens

Oorzaken

Zodra u het vocht heeft geïdentificeerd, kan de oorzaak meestal worden teruggebracht tot een van de vier hoofdoorzaken:

Lekkende pijp

Als ergens in huis een pijp lekt, kan dit ervoor zorgen dat het vocht zich verspreidt. Controleer rond uw gootstenen en radiatoren; als daar een vochtige plek is, vooral een die groeit, is dit waarschijnlijk de bron en moet dit beslist door een loodgieter worden gerepareerd.

Ventilatie

Slechte ventilatie kan vocht – meestal uit baden, douches, boilers enz. – in huis vasthouden en condenseren op muren en andere oppervlakken, wat tot vochtproblemen kan leiden.

Stijgende damp

Een van de ergste oorzaken van vocht – meestal gezien in oudere huizen en eigendommen – is optrekkend vocht, dat wordt veroorzaakt door een slechte of mislukte dampwerende laag. Andere problemen zullen moeilijk volledig uit te roeien zijn zonder een vochtwerende laag te repareren of correct te installeren.

 

Doordringend vocht

Een aantal problemen, waaronder slecht sanitair, oude mortel, een lekkend dak of onvoldoende dakgoten, kan binnendringend vocht veroorzaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *