Menu Close

Wat is optrekkend vocht?

Stijgende damp

Ongewenste vochtigheid in een huis kan veel problemen opleveren. Een beetje vochtig plekje hier en daar is prima, maar als het langer blijft en groter wordt, dan is dat misschien een reden tot bezorgdheid. In dit artikel gaan we het hebben over opstijgend vocht: wat het is, hoe het gebeurt en oplossingen voor optrekkend vocht waar je naar kunt kijken als het je ooit overkomt.

Opstijgend vocht is wanneer vocht van onder het huis in de binnenmuren komt. Het is een veelvoorkomend probleem bij oudere gebouwen die zijn gemaakt van poreuze materialen zoals baksteen of hout, of bij huizen die niet goed zijn onderhouden. Indien onbehandeld, verspreidt opstijgend vocht zich snel naar de muren en het plafond, waardoor ze kwetsbaarder worden voor schimmel, houtrot en constructief falen.

Elke woning met een beschadigde dampschermlaag (een laag onder de woning die voorkomt dat bodemvocht opstijgt) kan ook het slachtoffer worden van optrekkend vocht. Als uw huis voornamelijk is gemaakt van metselwerk, leisteen of onbeschermd beton, loopt u een groter risico kwetsbaar te zijn voor optrekkend vocht.

Wat zijn de tekenen van optrekkend vocht?

Gelukkig zijn de eerste tekenen van optrekkend vocht gemakkelijk te herkennen.

• Achtergronden die afbladderen en wegvallen
• Bellen voor onder de verf op uw muren
• Een muffe geur in een kamer zonder duidelijk teken waar hij vandaan komt
• Valmortel tussen metselwerk
• Gips schilfert weg of vervormt tot witte bellen, poeder of kristallen
• Vlekken op de muren

Deze tekenen kunnen meer opvallen als uw gebied een extreme periode van vochtigheid of weersveranderingen heeft doorgemaakt. Als uw huis ooit een van de bovenstaande borden vertoont, kunt u het beste een specialist of een erkende bouwdeskundige inschakelen om te kijken. Opstijgend vocht kan gemakkelijk worden aangezien met andere structurele problemen, dus als u het zelf probeert te maken zonder een professionele mening, kan dit uiteindelijk meer kwaad dan goed doen.

Risico's van wonen in een huis met optrekkend vocht

Risico’s van wonen in een huis met optrekkend vocht

Behalve constructief falen heeft opstijgend vocht ook andere effecten:

Gezondheid. Meeldauw, schimmels en andere micro-organismen die gedijen in natte en vochtige omgevingen, kunnen schadelijk zijn voor de bewoners van het huis. De symptomen van vocht kunnen op zijn minst allergieën veroorzaken – en in het ergste geval bacteriële infecties.

Devaluatie. Een huis met optrekkend vocht zal op de huizenmarkt geen goede prijs opbrengen, wat huiseigenaren kan dwingen substantiële kosten te dragen, zelfs als ze het pand kwijtraken.

Regulatie. Als opstijgend vocht onbehandeld blijft, kunnen de eigenaren van het pand gerechtelijke stappen ondernemen. Veel federale en lokale bouwvoorschriften vereisen regelmatige controles en inspecties om ervoor te zorgen dat gebouwen een veilige en beveiligde locatie zijn om in te werken en te wonen. Niet-naleving kan u een flinke boete en andere juridische problemen opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *